Tai Chi for Health

TaiChi_definitief1.indd

Het programma is bijzonder goed voor mensen met Reuma (Artrose, Fibromyalgie) en als Valpreventie, natuurlijk kun je ook deelnemen als je deze klachten niet hebt.

Wat doet het?
Bescherming van gewrichten, gemakkelijker bewegen, algehele gezondheid en goed functioneren van hart, longen en spieren
Voor wie?
Iedereen die op een plezierige manier iets voor zijn of haar gezondheid wil doen en een veilig Tai Chi programma wil leren.
Kosten en frequentie
Wekelijkse lessen van september t/m juni, met uitzondering van vakanties. Lesgeld is per jaar maar kan in drie termijnen betaald worden. Opzegtermijn is een maand.

Tai Chi for Health

Speciaal bij Reuma (Artrose, Fibromyalgie) en als Valpreventie.

Wat is Tai Chi? (uitspraak taai tsjie)

De Chinese gezondheidsleer, met de naam Qi Gong, kent een geschiedenis van ruim 2000 jaar. Tot aan 1940 werd het vooral gedaan in kloosters en door de Chinese adel. Rond 1950 is Tai Chi over geheel China verspreid geraakt. Men doet het in parken en op pleinen voor ontspanning en een betere gezondheid.

In de loop der eeuwen is herhaaldelijk aangetoond dat Tai Chi een heilzaam effect heeft op lichaam en geest.

 Wat is Tai Chi bij Artrose en andere reumatische aandoeningen?

‘’Tai Chi  bij Artrose en andere reumatische aandoeningen’’, is een oefenprogramma, dat ontwikkeld is door Dr. Paul Lam, in samenwerking met medisch specialisten en Tai Chi experten. Dr. Lam is huisarts, Tai Chi Master en directeur van het Tai Chi for Health Institute.

Verschillende klinische studies o.a. in het Amerikaanse ‘Journal of Rheumatology’ (2003-2010) hebben aangetoond, dat dit Programma, gebaseerd op Sun Stijl Tai Chi, veilig en effectief is voor Reuma patiënten en geschikt is als valpreventie programma.

Maar het programma is ook ondersteunend voor mensen met chronische vermoeidheids syndroom (CVS), ADHD, ziekte van Parkinson, maar ook bij slapeloosheid en depressie. Soms wordt Tai Chi door het ziekenfonds vergoed.

Tai Chi for Arthritis verbetert de beweeglijkheid en de spierkracht, vergroot de activiteit van hart en longen, bevordert de correcte lichaamshouding, verbetert het evenwicht en integreert lichaam en geest.

Hoe werk Tai Chi bij Reuma (en valpreventie)?

Een belangrijk onderdeel van de training van TCA instructeur/leraar is de zorg en de speciale aandacht voor de complexiteit en de verschillende vormen van reuma en de veilige effectieve manier van lesgeven.

Tai Chi kun je bijna overal doen. En omdat er in de opleiding van de TCA instructeur/leraar speciaal aandacht besteed wordt aan het aanpassen van de bewegingen aan de verschillende gezondheidsproblemen van de deelnemers, is het een zeer geschikte en veilige oefenvorm voor bijna iedereen.

In dit speciale oefenprogramma werken we aan:

Spierkracht vooral voor bescherming van de gewrichten.

Flexibiliteit vooral om gemakkelijker te bewegen en de circulatie van vocht en bloed.

Fitheid voor de algehele gezondheid en voor het goed functioneren van het hart, de longen en de spieren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Tai Chi bij Reuma (en Valpreventie)?

In China wordt Tai Chi al eeuwenlang beschouwd als een effectieve methode om Reuma  patiënten te helpen en ook in de westerse wereld wordt Tai Chi steeds meer gezien als een aangename therapeutische methode om de pijn en de stijfheid van Reuma te verlichten en zo weer meer plezier in het bewegen te krijgen. Klinische studies hebben aangetoond, dat het Tai Chi for Arthritis programma veilig is voor mensen met Reuma en ook effect heeft op pijn en stijfheid.

Een of vier Nederlanders heeft last van reuma of artrose. Experts zijn het erover eens dat zachte bewegingen uit het programma de vervelende effecten van deze aandoeningen vermindert .

Verenigingen van reumapatiënten van over heel de wereld ondersteunen het programma.

Balans en gewichtsverplaatsing zit in de basis van de Tai Chi lessen. Het meest bekende , gerandomiseerde onderzoek voor valpreventie is uitgevoerd door Emory University in de Verenigde Staten. Het heeft de naam FICSIT Dit onderzoek heeft aangetoont dat Tai Chi het aantal vallen van oudere mensen heeft gereduceerd met een geweldige 47,5%.

Vele andere onderzoeken hebben aangetoond dat Tai chi bij Reuma de balans verbetert en het risico van vallen voor met name de oudere volwassenen vermindert.

Het Tai Chi voor Reuma programma is ideaal voor de meeste chronische aandoeningen en voor herstel van hartaandoeningen of blessures.

Het programma is gebaseerd op de Sun (uitspraak “soeng”) stijl.

Kenmerken van de Sun stijl:

  1. Hoge stand
  2. Aansluitpas
  3. Er zit meer Qigong in voor de gezondheid
  4. Artistieke diepgang

Wie kan er aan deze workshop deelnemen?

Iedereen die op een plezierige manier iets voor zijn of haar gezondheid wil doen en een veilig Tai Chi programma wil leren.

 

Als beweging in pil-vorm zou bestaan, zou dat een wondermedicijn zijn!

 

  • Nieuwe workshops

Chinese wijsheid: Een pad ontstaat door er op te lopen
LAU TSE (570-490 V.C.) - Chinees filosoof