Ervaringen van cliënten

Beauty

 

 

 

 

Weg met schouderklachten

 

 

 

 

De laatste drie maanden van het vorige lesjaar ben ik begonnen met de lessen Tai Chi op maandagavond in Grave. Hardnekkige nek- en schouderklachten hadden mij doen inzien dat ik moest leren me te ontspannen. Ik ben graag bezig, hou ervan dingen te doen, dus de actieve manier van ontspannen die tai chi me brengt sprak me heel erg aan.

De eerste van drie proeflessen werd ik hartelijk ontvangen door de groep en meteen gerustgesteld dat het niet erg is als een beweging niet lukt. Heerlijk om meteen zo opgenomen te worden in een groep. Ik voelde me direct bij jullie thuis.

Tegelijkertijd voelde ik me als een puber op dansles. Als iedereen naar links stapte, stapte ik naar rechts. Geeft niks, wie geen fouten durft te maken, verlegt geen grenzen. En mijn grenzen moesten letterlijk verlegd worden. Verkrampte spieren moesten weer leren dat ze lang mogen zijn.

Mijn spieren blijken erg leergierig! Stond ik de eerste les nog met trillende beenspieren en regelmatig met mijn hand aan de barré, een paar lessen later was het trillen al minder en had ik de barré al niet meer nodig.

Het bleef moeilijk de uitgangspositie goed in te nemen. Het aantal keren dat Inge mij in de les voorbijliep om met haar aanraking mijn houding te corrigeren, nam toe en dat deed mij goed. Wat ziet het er allemaal simpel uit en wat is het moeilijk om de bewegingen vloeiend te doen en dan ook nog op de goede manier te ademen. Gelukkig blijf je leren en daardoor blijft het ook interessant en leuk om te doen.

Intussen heb ik ook de privé workshop ‘weg met schouderklachten’ gevolgd. De oefeningen die ik daar aangereikt kreeg doe ik elke dag. Je voelt gewoon het leven weer terugkeren in je verkrampte bovenlijf. Intussen is er ook meer ruimte in mijn hoofd en in mijn leven gekomen. Ik voel me zelfbewuster, heb meer zelfvertrouwen en heb nu ook het vertrouwen dat de klachten waar ik al jaren mee k(r)amp zullen verdwijnen.

Mijn partner ziet de positieve effecten, ook in onze relatie. Op onze trouwdag kreeg ik van hem als lief bedoeld geintje een wit t-shirt met daarop de afbeelding van kung fu panda. Hij heeft zelfs drie lessen meegedaan om te ervaren of tai chi ook iets voor hem is. Jammer genoeg niet, maar hij begrijpt nu nog beter wat het voor mij doet. Zelf ben ik heel benieuwd naar wat de lessen van Inge mij de komende tijd nog meer gaan brengen.

Mirjam Verheijen

Artrose - Reuma

 

 

 

De weg naar BOCAM- therapie

 

Bocam staat voor Beweging….. ontspanning……concentratie….. ademhaling ….. en massages, vrij vertaald. Het uitspreken van deze woorden alleen al geeft een heel rustig gevoel.

Tot voor kort had ik, net als de meesten van ons, nog nooit van Bocam-therapie gehoord en inmiddels voelt als een ware openbaring. Naast het helende aspect kan het ook een nieuw inzicht geven, een nieuwe levensstijl daar de oude kennelijk aan een update toe was gezien de klachten die langzaam en steeds méér boven water kwamen.

Ik bedoel niet rigoureus in één keer het roer omgooien met wel kleine verbeteringen toepassingen, die uiteindelijk werken als een steen die je in het water gooit…. die steeds grotere kringen trekt …… Lijf en leden zijn je er dankbaar voor, waardoor het “moeten” (van Bocam in het bijzonder en van bewegen in het algemeen) langzaam maar zeker plaats maakt voor een “mogen”.

Ik ben in mijn leven tot nu toe ( of beter gezegd een paar jaar geleden) redelijk verwend geweest. Was zelden of nooit ziek en had eigenlijk nergens echt last van en mobiel genoeg. Twintig jaar geleden kreeg ik last van m’n linkerhand hetgeen uiteindelijk artrose bleek te zijn. Het belemmerde me enigszins, kon moeilijk potjes en blikjes openen, de kraan was vaak een probleem evenals doekjes uitwringen, tillen, heffen en grijpen. Maar je wordt vindingrijk als je regelmatig van alles laat vallen en met een meedenkende en hulpvaardige partner is de overlast redelijk te overzien.

Met het klimmen der jaren echter kreeg ik vaker, na veel vruchteloze fysiotherapie, de diagnose: artrose (een vorm van reuma). En thans heeft het zich ook genesteld in mijn knieën, rug, nek, schouder en (ja, hilarisch genoeg) is ook mijn kaak aan slijtage onderhevig. Mijn broers moesten er wel even om grinniken en zo houden we de humor er toch nog een beetje in.

Maar je lijf zit je geest in de weg, je wilt méér dan je kunt en telkens komt er iets bij wat niet meer kan of moeilijk wordt, je zou er haast depressief en neerslachtig van worden, zo van: “Waarom gebeurt me dit nu weer? Ik had nooit ergens last van…. Is dit nu mijn toekomst?……. En ergens ging een alarmbel af. Van de fysio is blijven hangen: Blijven bewegen! Rust roest! Bewegen, maar niet belasten.

Dus moest ik in beweging komen. En vooral zien te blijven. Met mijn vaste wandelmaatje kwam ik in beweging. Paar keer per week ’s avonds een rondje lopen. Goed voor de spieren en de weerstand. Maar …. voelde niet als genoeg.

Van haar ook de tip over Studio Neem Tijd. Voor mij eigenlijk een oud en vertrouwd begrip, zij het in een ander jasje dan toen beide dochters, járen geleden, wekelijks naar balletles gingen bij Inge in Katrien.

Vol goede moed begon ik dus aan de Keep Fit, maar ik kwam er van lieverlee achter dat deze vorm van beweging te veel druk legde op mijn knieën en polsen.

De intense oefeningen mocht ik altijd vrijelijk vervangen door een lichter alternatief maar ik merkte al gauw dat ik zo’n 80% bezig was met vervangen.

Op advies van Inge heb ik mijn heil gezocht bij de Tai Chi, een hele verademing. De les op maandagavond werd van een “ik moet naar les” een regelrecht “ik mag weer!

Gedurende de volgende maanden voelde ik wel verbetering maar bleef ik tegen hardnekkige blokkades oplopen. Ook omdat ik pijnlijke gebieden ging ontzien en daarmee net de doorstroming belette en probleemzones bleef houden. Je zit dan niet lekker in je vel. Ik zocht nog steeds naar iets wat me weer wat soepeler zou maken en ook wat rustiger in mijn hoofd.

En op dat moment kwam de Bocam-therapie in beeld als mogelijk nieuwe benadering van mijn problemen. Ik had er nooit van gehoord maar gezien de vooruitgang door de Tai Chi ( die ik deels thuis ook bijhoud) was ik erg gretig om er kennis mee te maken in de hoop dat één-op-één behandeling verlichting zou brengen. Persoonlijker kon het niet worden.

De eerste stap was het invullen van een omvangrijke vragenlijst aan de hand waarvan Inge een inzicht hoopt te krijgen in de knelpunten en een behandelplan op te kunnen stellen.

Nu kwam ik er voor (hoofdzakelijk) lichamelijke klachten, soms wat meer, soms wat minder door de leeftijd bepaald. Maar dit is maar één van de invalshoeken. BOCAM biedt zoveel méér. Naast diverse lichamelijke klachten die op elke leeftijd kunnen optreden, kan Bocam ook heling bieden op het gebied van geest en ziel. Middels concentratie en meditatie kom je dichter bij jezelf. Nooit gedacht dat ik ooit zo iets zou zeggen. Aanvankelijk vond ik dat allemaal erg zweverig maar nu heb ik geleerd dat de Vijf elementen, waar Inge het in de les ook zo vaak over heeft, deel uitmaken van het grote geheel. Ik ben me er meer in gaan verdiepen en herkende dingen. Niet alleen voor mezelf maar ook in mijn omgeving. Het intrigeerde me enorm al was het alleen al om het feit dat deze leer der Elementen als duizenden jaren bestaat en nog steeds actueel is.

BOCAM therapie is ook niet zo maar een therapie maar er ligt een gedegen opleiding aan ten grondslag en een flinke dosis overtuiging.

De geestdrift en puurheid waarmee de individuele sessies worden opgebouwd slaan een brug en dan voornamelijk naar jezelf.

Na de vragenlijst volgt een eerste intake zeg maar, want zo’n één-op-één therapie is natuurlijk heel anders. Vervolgens stippel je dan samen een weg uit, een soort zoektocht naar wat goede resultaten zou kunnen geven voor jou, m.b.t. het te behandelen gebied of kwestie.

Om dit traject zo goed mogelijk inzichtelijk te houden voor jezelf en ook voor Inge legt zij het verzoek bij je neer om een emotie dagboek bij te houden. Hierin leg je vast wat je dagelijks ervaart, wat je energie kost en wat je net energie gééft, hoe de oefeningen of opdrachten (want je krijgt ook huiswerk J) zijn en wat ze voor je doen. Of niet doen. Ook dat is mogelijk. Op de volgende sessie wordt dit besproken en waar nodig bijgesteld. Op een later moment in de behandelingen kun je dan zelf ook de vooruitgang zien. Je schrijft er ook de vragen in op die in de tussentijd bij je bovenkomen.

Heel veel klachten ( natuurlijk niet als je een kapotte knie hebt of zo) zijn terug te voeren naar blokkades in de energiestroom door gebrek aan of verkeerde bewegingen , verkeerde voeding, te weinig slaap, blootstelling aan stress of stralingen. (Denk daarbij aan je TV,telefoon, laptop en Ipad)

Zelf heb ik nu een aantal sessies gehad waarbij ik even zeggen wil dat iedereen natuurlijk al naar gelang de behoefte ook een andere opbouw van behandeling kan hebben. In mijn geval heb ik kennis gemaakt met massage technieken, meditatie, mentholkristallen, power breaks, bewegingsoefeningen en magneetjes therapie. Vooral dat laatste vond ik heel bijzonder. Had gedurende een week of twee last van een acute ontsteking in mijn artrose had en niets scheen te helpen. Op mijn therapie middag werden twee magneetjes opgeplakt en de volgende ochtend was de pijn zo goed als verdwenen. Heel bizar maar wel een feit! Ik. kan dus ronduit stellen dat ik er heel veel baat bij heb. Ook de oefeningen (van de Bocam als ook de Tai Chi) zijn fijne oefeningen. Niet dat je er de hele dag mee bezig bent, maar wel elke dag een beetje. Het moet geen must worden maar altijd een aangenaam gevoel geven.

Als de klachten terug te voeren zijn naar een disbalans in jezelf, fysiek of psychisch, dan kan Bocam de handvatten bieden om er zelf aan te werken, waarbij ik wil benadrukken dat het geen toverkunst is: Bocam kan je helpen de juiste weg te vinden maar je zult zelf die wel moeten gaan. Met andere woorden: je moet er ook zelf aan werken en niet verwachten dat het automatisch wel wordt opgelost.

Bocam is een “steppingstone” naar inzicht in jezelf en jezelf weer in balans krijgen onder zeer deskundige en bezielende leiding en begeleiding.

Marianne Strolenberg

 

 

Ziekte van Crohn

 

 

 

Inge werkt bijzonder prettig en ondersteunend, ze is begaan met haar vak en wil het beste uit de client naar boven halen. De behandelingen hebben op alle vlakken voortgang geboekt, zowel fysiek als mentaal. De behandeling was in bepaalde opzichten vernieuwend en zeer verrijkend. Ik ben uitermate tevreden.

Wilma

 

Darmklachten

 

 

 

Voor mijn darmklachten heb ik de Bocam-therapie gevolgd.

Ik heb 100 dagen lang een kwartier per dag de oefening gedaan.
Ik heb er heel veel baat bij gehad en het geeft mij een ontspannen gevoel.
Cobie.

 

Oedeem-arm

 

 

 

Experiment oedeem-arm en Qi Gong oefeningen is zeer geslaagd. Door dagelijks mijn oefeningen te doen heb ik mijn oedeem-arm onder controle. Fijn om op deze manier controle over mijn mankement te hebben.De oefeningen zijn rustgevend en effectief .

Lucia

 

Darmklachten en opgeblazen gevoel

 

 

 

 

Door de Bocamtherapie heb ik naast inzicht in mogelijke oorzaken, meerdere oefeningen meegekregen om te ontspannen en voor het goed functioneren van de darmen. Heeft zeker geholpen. Ook workshop voor een soepele rug gaf extra inzicht.

De houding van Inge is zeer kundig en betrouwbaar. Door haar rustige houding en luisterend oor, voelde ik mij serieus genomen en op mijn gemak.

Kim

 • Kosten BOCAM therapie

  De kosten van Bocam Therapie zijn € 65,- voor de intake en € 55,- inclusief btw voor ieder consult hierna. Aansluiten bij een groepsprogramma kan tot de mogelijkheden behoren. Via uw zorgverzekering kunt u het geheel of een deel van sommige behandelingen vergoed krijgen.

  Intake€ 65
  per consult €55

  Contact opnemen

 • Eerste consult aanvragen?

  • Adres:
  • Studio Neem Tijd Escharen Therapie en Postadres
   Sint Machutusweg 2
   5364 RB
   Escharen
Chinese wijsheid: Een pad ontstaat door er op te lopen
LAU TSE (570-490 V.C.) - Chinees filosoof